Perjantai, Huhtikuu 9, 2021, 07:56 | Ei kommentteja »

Tänään liput liehuvat saloissa Mikael Agricolan ja suomen kielen päivän kunniaksi. Mikael Agricolaa (n. 1510–1557) pidetään suomen kirjakielen ja suomenkielisen kirjallisuuden isänä. Tämä on ymmärrettävää, sillä Turun piispanakin toiminut Agricola kirjoitti ja käänsi kautta aikojen ensimmäiset suomenkieliset painetut teokset alkaen Abckiriasta, jonka on arvioitu ilmestyneen vuoden 1543 tienoilla. Kyseessä oli eräänlainen ensimmäinen aapinen. Sitä seurasivat sitten muun muassa Rucouskiria ja Se Wsi Testamenti. Kuten kirjojen nimistäkin voi päätellä, suomenkielisen uskonnollisen kirjallisuuden luominen oli Mikael Agricolan elämäntyö.

Seuraava Abckirian etulehdellä oleva runo lienee Agricolan teksteistä tunnetuin. Siitä saa mielestäni hyvän kuvan hänen käyttämästään kielestä:

»Oppe nyt wanha ia noori / joilla ombi Sydhen toori. Jumalan keskyt / ia mielen / iotca taidhat Somen kielen. Laki / se Sielun Hirmutta / mutt Cristus sen taas lodhutta. Lue sijs hyue lapsi teste / Alcu oppi ilman este. Nijte muista Elemes aina / nin Jesus sinun Armons laina.”

Vaikka kyseisen tekstin kieliasu onkin vanhahtava, on se kuitenkin varsin hyvin myös nykylukijan luettavissa ja ymmärrettävissä. Agricola keksi tai lainasi suomen kieleen lukuisia uusia sanoja ottaen vaikutteita niin ruotsista, saksasta kuin latinastakin, mutta kaikki niistä eivät kuitenkaan juurtuneet kieleemme. Mielenkiintoista on se, että noin 60 prosenttia Agricolan luomasta sanastosta on edelleen käytössä, vaikka kieli tunnetusti uudistuu ja kehittyy jatkuvasti. Voi siis sanoa, että Agricola on ajaton.


Kuvassa Mikael Agricolan patsas Turun tuomiokirkon edustalla.

9. huhtikuuta on Mikael Agricolan kuolinpäivä, mutta tänään on myös Elias Lönnrotin (1802–1884) syntymäpäivä. Näitä historian suurmiehiä yhdisti suomen kielen kehittäminen, sillä Lönnrot oli kirjakielemme toinen isä Agricolan jälkeen. Lönnrotin tunnetuin teos on kansalliseepoksemme Kalevala. Elias Lönnrot oli muun muassa ensimmäisen suomenkielisen aikakauslehden kustantaja ja toimittaja, monien sanakirjojen toimittaja ja virsien suomentaja.

P.S. Voit lukea lisää Agricolan elämästä ja työstä vaikkapa tästä. Jos haluat testata, kuinka hyvin osaat Agricolan ajan suomen kielen sanoja, tee tämä testi.


(c) 2021  Satu Järvinen All Rights Reserved