Luen. Koen. Kirjoitan.


Perjantai, Huhtikuu 23, 2021, 06:53 | Ei kommentteja »

Tänään, 23. huhtikuuta 2021, vietetään kansainvälistä kirjan ja tekijänoikeuksien päivää (World Book and Copyright Day). Perinteisesti päivä tunnetaan myös kirjan ja ruusun päivänä, jota on vietetty monissa maissa jo 1930-luvulta lähtien. Vuonna 1995 Unesco julisti tämän katalonialaista alkuperää olevan juhlapäivän siis kirjan ja tekijänoikeuksien päiväksi. Sen tarkoituksena on juhlistaa niin kirjallisuutta kuin lukemisen iloakin kirjallisuutta ja kirjailijoiden työtä kunnioittaen. Päivän aikana halutaan korostaa myös kielen ja kulttuurien moninaisuuden tärkeyttä.

Yhdenvertainen pääsy tiedon ja muunkin kirjallisuuden äärelle on erityisen oleellista tasa-arvon kannalta. Jos haluamme taistella eriarvoisuutta vastaan, kirjat ovat tässä kaikkein parhaimpia aseita. Ne rikastuttavat ihmisten henkistä pääomaa ja lisäävät tietoisuuttamme sekä lähellä että kaukana olevista asioista. Kyseisellä päivällä on symbolinen merkitys maailmankirjallisuudessa, sillä se on William Shakespearen, Miguel Cervantesin ja Inca Garcilaso de la Vegan kuolinpäivä.

Kirja todellakin ansaitsee oman juhlapäivänsä, sillä kirjojen avulla maailmamme voi avartua ja näkökulmamme laajentua, vaikka kotoilu olisikin käytännössä pienentänyt piirejämme huomattavasti. Kirjat ruokkivat mielikuvitustamme ja lisäävät luovuuttamme. Ne tarjoavat meille mahdollisuuksia matkustaa minne tahansa. Ne ovat ikkunoita maailmaan, niin menneeseen, nykyiseen kuin tulevaankin. Kirjojen merkitystä ja lukemisen tärkeyttä voi tuskin koskaan korostaa liikaa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa rakkaus kirjoihin syttyy, sitä parempi. Ja hienoa on sekin, että lukiessaan kukaan ei ole oikeastaan yksin.

Juhlistan päivää lukien, kuinkas muuten. Lue sinäkin.